ÇİĞLİ'DE BÜTÜN UMUTLAR MAVİ’DE

ÇİĞLİ'DE BÜTÜN UMUTLAR MAVİ’DE

Cumhuriyet halk Partisi’nde başlayan delege seçimleri tamamladı gözler 27 Ağustos’ta yapılacak. İlçe başkanlığı seçimlerine çevrildi seçim sonuçları beyaz listenin çok hoşuna gitmese de zaten Perşembe’nin geleceği, Çarşamba’dan belli idi tarih tekerrür etti.

Beyaz liste 2019'da 23 mahalleyi alırken, şimdi sadece 7 mahallede delege seçimini kazandı. Buradaki sebep ve sonuçları iyi incelemek gerekiyor. "beş sene önce ben nasıl kaybettim" diyenler, dersini çalışıp gelmiş ve bu çalışma sonucuna tesir etmiş, günün kazananı olmuş. Ancak kaybeden taraf ise tarihin tekerrür edeceğini düşünmeden, güç zehirlenmesi yaşadığı, sadece kamu gücünü kullanarak bu sonucu alabileceklerini düşündü. Oysa ki önceki seçimi onlar kazandığında, o güç, bugünkü rakiplerinin elinde idi. Sonuca gelirsek bugün Mavi’nin delege sayısı 295, beyaz ise doğal delegeler dahil 124 delegeye sahip ilçe seçimlerinin kazanabilmek adına çıkacak adayın en az 210 oy alması gerekiyor baktığımızda Mavi’nin böyle bir sorunu yok, ancak beyazın adayının Mavi’den 90 oy alması gerek bu bir ihtimal dahilinde mi evet, ekonominin çok kötü olduğu bu süreçte, iş vaadi ile insanlar kanalize olabilir ancak beyazın kullandığı kamu gücü bunu kaldırır mı? Bilinmez.

Delege seçimlerinde müdahil olan çiğli belediye başkanı Utku gümrükçü ve yardımcıları ya da mahallelerde beyaz liste çıkaran herkes bol keseden iş vaadi dağıttı. Haliyle bu süreçte yaklaşık 130 kişinin SGK girişinin yapıldığı iddia edilmişti. Bu iddia yalanlanmadı, bunların içinden yaklaşık 40 kişi delege seçildi, verilen söz tutulup çocukları işe alınmadan beyaza oy verirler mi, bilinmez. Kaldı ki Mavi’den belli vaatler ile 90 kişi daha alması gerek seçimi kazanmak için bugün işçi maaşı ödeyemeyen bir belediye bunun altından kalkabilir mi, burada kamu zararı oluşur mu? Büyük bir çıkmaz.

Haliyle şu an Mavi’de aday bolluğu var. Şimdiye kadar açıklama yapan hepimizin yakından tanıdığı 5 aday var.

İl yöneticiliği ve belediye başkan yardımcılığı yapmış Vezir Aslan, önceki dönem ilçe başkanlarından Nihat Gültekin, birçok STK’da başkanlık ve yöneticilik yapmış,Haydar Ceylan ,daha önce Utku gümrükçü ‘ye karşı ilçe başkan adayı olan Erkan Akar, ve önceki dönem gençlik kolu başkanı Baransel Güler  Elbette ki aday olmak hepsinin hakkı, ancak hepsi birlikte aday olup salona gitmeyecek. Hepsi oturup, bu işin getirisini götürüsünü hesap ederek üyelerden oy isterken söylemlerini tartacak, verdiği değişim sözünü yerinde değerlendirip salona tek aday olarak gidilecek diye düşünenlerdenim. Bu işe yön veren siyasi aktörlerden delegenin beklentisi bu iken, umudunu yitirmeyen beyaz tarafın beklentisi ise mavi kendi arasında anlaşamayıp iki aday çıkarması ve bölünmesi hesabı üzerine oyun kuruyor.

Yine bir atasözü der ki, kurt zafer için puslu havayı bekler. Ancak görünen o ki mavi listeye yön veren siyasi aktörler, bu puslu havaya meydan vermeyecekler. Hal böyle olunca delegasyon öncesi ilçe başkan adayı olduğunu belirten mevcut başkan mert Özcan’ın adaylıktan çekileceği iddia ediliyor. Koçer'in adayı diye adlandırılan koordinatör Hüseyin Kızılkaya’nın delegeye verilen sözler yerine, kendi akrabalarını işe aldığı, memur yaptığı iddiası karşısında büyük tepki alırken, beyaz liste, Mavi’nin adayının kim olacağını beklerken, kendisinin aday konusunda büyük sıkıntı çektiği, morallerinin bozuk olduğu gözden kaçmaz iken, beyaz liste için seçimi kazanacak ideal adayın ali rıza Koçer’in, evladım dediği utku gümrükçü ‘nün de üzerine mutabık kaldığı meclis üyesi Kubilay keskin olduğu iddiası dile getirilmeye başlandı. Durum böyle olunca maviye oy veren değişimi, beyaz ise ilçeyi kazanmak için Mavi’nin parçalanmasını beklerken, herkesin umudu Mavi’de yine.