CHP'DE BİTMEYEN KULİSLER, BELLİ OLMAYAN ADAYLAR.

CHP'DE BİTMEYEN KULİSLER, BELLİ OLMAYAN ADAYLAR.

Birçok okurum, "Neden bir aydır köşe yazmıyorsun?" diyor. Elbette bunun sebepleri var. Türkiye'de tarafsız olan basın neredeyse kalmadığı gibi, özgür basında hikâye oldu. Yazdığınız doğrular, bu adaylık sürecinde birçok kişinin işine gelmeyebiliyor. Çalışması ve liyakati ile toplumda karşılık bulanlar ile işin hakikat boyutunda olanları burada ayırmak isterim. Onlar, zaten kendine güvenerek bu yolculuğa çıkmış, eleştiriye açık ve gerçekleri görme kabiliyetine ulaşmış olanlardır.
Genel merkezinde bunu gördüğünü düşünüyorum. Genel başkanın açıklamasına göre, İzmir'de en az 7 kadın aday olacak deniyor. Ancak bir gerçek var, o da Ankara'da siyasetle ilgili veya değil, herkesin bir tanıdığının olması. Kulaktan kulağa dönen sözler var. Benim Ankara’daki tanıdığım, "Bu gelecek kesin gözüyle bakılıyor." diyor.
Herkes, kendine yakın üç kişiyi öne sürüp ağzında dolandırıp WhatsApp gruplarına atıyor. O listelerde kadın nerdeyse yok. Belli bir süre sonra aday belli olmayınca, bu can sıkmaya başlıyor. Yani, kısacası siyasi kulis diye bir dedikodu ile gün bitiyor ve CHP kan kaybediyor. Genel merkez, bunun önüne geçmeli, adayları açıklamalı. Bakıldığında, her ilçede 20'nin üzerinde aday var. Adaylara bakılırsa, hepsi atanmış geliyor.
İzmir'de millet sabırsızlıkla bekliyor ancak daha gelen yok. Geçen hafta cuma, CHP MYK toplantısı sonucunda birçok aday açıklandı. Ancak İzmir büyükşehir adayları çok konuşuldu. Karşıyaka belediye başkanı Cemil Tugay ve mevcut Başkan Tunç Soyer konuşulduğu iddia ediliyor. Ankara'da Cemil Tugay'ın adı ön plana çıksa da İzmir'de sokakta bakıldığında, "Tunç başkan bir dönem daha olmalı" diyen çoğunlukta. Bana göre de bir dönem daha kalmalı. Tunç başkanın 5 yıllık hizmet süreci içinde Türkiye, bir pandemi, derin bir ekonomik kriz ve deprem yaşadı. Bu ağır yükün altından kalkmak kolay değildi. Tunç başkan, hem bu ağır yükün altından kalkmaya çalışırken bir de İzmir'in alt yapısını çözüyordu.
Metro ve tramvaylar hariç, Tunç başkana başarısız diyenler 5 yılı iyi analiz etmeli. İzmir'in talebi, "Tunç başkan bir dönem daha gelmeli" diyor. Cuma günü İzmir büyükşehir için bu iki aday ismi konuşulurken, dünkü yeni kulis bilgisi, Abi formülü ile daha önce CHP il başkanı olan Alaattin Yüksel'in de büyükşehir adayı olabileceği. İlçe isimleri hiç telaffuz edilmedi, 2 Şubat'a bırakıldı. Sonra oluşan baskıdan olsa gerek, pazartesi yani bugün saat 18'de MYK toplanıp İzmir'i konuşacak. Tabii Ankara'da tanıdığı olanlar olmayan kulisler ile ortalığı kaynatmaya devam ediyor.

Ortalıkta dolaşan listeler, MYK görüşülmeden garanti olup gelen adaylar filan derken süreç kısalınca seçmenin canına tak etmiş durumda. Özellikle CHP'nin yönettiği metropol ilçelerde daha da sıkıntılı hale aldı. Mesela, Menemen, Çiğli ve Buca gibi ilçeler sıkıntılı geçecek gibi duruyor. Bu üç ilçede AK Parti güçlü adaylar ile yarışıyor.

CHP açısından risk büyük. Çiğli özelinde bakılırsa, mevcut yönetimden büyük rahatsızlık var. Menemen'e bakılırsa, iki yıldır CHP'lilerin de konuştuğu bir başkan adayı Aydın Pehlivan var. Buca'ya baktığınızda, sol geleneğinden gelen bir aday. CHP İzmir'de kimleri aday gösterecek, henüz belli değil. AK Parti bazı bölgelerde sol adaylar ile yola giderken, CHP Ankara ilçelerinde olduğu gibi sağa kayacak mı, örgüt emekçileri dışında bu meşhur teknik direktörün kızı, bunun arkasında şu güç var atayalım diyecekler mi, bilinmez. Bugün adaylar belli olur mu, ya da Ankara'da tanıdığı olanlar yine WhatsApp'ta liste dolaştırıp duracaklar mı, yada iki şubat mı bekleyecekler, bizde takip edip öğreneceğiz.