HAYDİ YİĞİTLER, ER MEYDANINA!

HAYDİ YİĞİTLER, ER MEYDANINA!
Genel başkan değişti ancak tüzük kurultayı yapılmadı. Tabanda gelen baskı ile il ilçe başkanları Ankara'da genel başkan ile bir araya geldi. Sonuç olarak bir genelge yayınlandı. 13 Aralık'ta il ve ilçeler, ön seçim isteyip istemeyeceğini genel merkeze bildirecek. İşte dananın kuyruğu burada kopuyor. Genel merkez, kendini kurtarma adına ipi ilçe başkanlarının boynuna attı. Şimdi hangi ilçe başkanı "Ben ön seçim yapmıyorum" deme cesaretini gösterir, bilmiyorum ancak çok zor durumda kalacaklarını biliyorum.

Niye mi örnek olarak Çiğli'yi verecek olur, taban haykırıyor: "Ben ön seçim istiyorum" diye. Bugün 23 belediye başkan aday adayı var. Bunların içinde ön seçim istiyorum diyenlerin sayısı, kendi aralarında ittifak yaparlarsa en fazla 5 kişi olur. Geri kalanlar istemez. Birçoğu üyenin tanımadığı, ya da kendini üyeye anlatma fırsatı bulamadığı, ya da anlatamadığı bir durum.
Söz konusu tabi ki ön seçim. Mevcut başkan Gümrükçü ‘nün işine ne kadar yarar bilmem, ancak şurada bir gerçek daha var. Ben yaklaşık 2 yıldır mevcut Başkan Utku Gümrükçü’ ye bu köşede muhalefet ederek sert eleştiriler yapıyorum. Bazı kadrolu aday adayları ve bayramlık aday adayları elini ovuşturuyordu. Şimdi şunu merak ediyorum, eminim ki Çiğli'de merak ediyordur: Utku Gümrükçü, mevcut konumu gereği ön seçim talebi olabilir, ancak bu kadrolu adaylar ne yapacak? Kendi etrafını eşrafını belediyelere koymaktan başka yaralı parmağa merhem olmayanlar ya da beş yıl ortada gözükmeyip partide pek karşılığı olmayan.
Bu kadrolu ya da bayramlık aday adayları örgütün kantarına çıkacak mı, yoksa köşe bucak gezip ön seçim olmasın diye kulis mi yapacak? Ben aday adaylarının çoğunun imza verip atama isteyeceğini düşünenlerdenim. Başkan adayları için seçim yapılacağını düşünmüyorum. Tabi burada sadece meclis üyesi için ön seçim yapılacak. Başkan adayları için yapılmazsa, tabandan büyük tepki toplar.Parti üyesi olan biri olarak, herhangi bir başvurum olmasa da ön seçim, en iyi atamadan iyidir. Kendine güvenen herkesin bu örgütün kantarına girmesi gerek. Ancak şöyle bir gerçek de var: Hâkim denetiminden seçim yapılmazsa, genel merkez ilk üçe giren bir adayı da atama yapabilir. O atanmış başkan da geçen dönem örgütte karşılığı olmayan bazı kadrolu meclis üyelerini yazabilir. Benim şahsi fikrim, ben belediye başkan aday adaylarını garanti gördükleri yerde CHP'nin ön seçim yapmaz diye düşünüyorum.
Bu genelge, 650 yakın seçim çevresine gitmiş, ancak Çiğli'ye böyle bir yazı gelmemiş. Ön seçim sadece meclis üyesi için yapılabilir, aday adayı için olsa bile Çiğli'deki 23 adayın 17'si ön seçim istemez. Atacakları imza ile bunu engelleyebilirler. O yüzden tabanda benim gibi düşünen, kendine güvenen yiğitler, haydi er meydanına demekten kendimi alıkoyamıyorum.