Bozuk düzen 

Bozuk düzen 

Gün geçmez ki, her sabah  skandal bir haber ile uyanmıyoruz. Son günlerde yaşananlar, özellikle futbol dünyasında ki şiddet olayları artık pes  dedirtecek şekilde. Yöneticilerinin hakeme atılan  yumrukları tekmeleri, adana'da oynanan, voleybol takımına izleyiciler tarafından atılan  şişeler, spor  yöneticilerin ve izleyicilerin geldiği son durum acı bir gerçek. Ayrıca, futbol camiası ile banka müdürü arasında yaşanan ponzi  saadet zincir sistemi ile faizle daha fazla  kazanma yolları, yok tik tok fenomenlerine yapılan operasyonlar,  dilan polat ve eşinin güzellik merkezleri üzerinden kara para aklama, ve vergi kaçakçılığı yapma iddaları, motokuryenin ölümüne sebep olan kaza, aslında bu yaşanan olayların hepsini ayrı vaka olarak değerlendirmek gerekir. Bunlar son günlerde yaşanan olaylardan bir kaçı, bu yaşananlar ne ilk nede son olur. Özellikle Kalıcı üretime dayalı plan ve projeler olmadığı sürece, daha bu tür haberler duyar ve izleriz. 
Dolayısıyla ülkemizde kısa yoldan parayı nasıl kazanırız mantığı, neredeyse çocukluk dönemine kadar iniyor. Çünkü cezai bir yaptırımı olmadığı gibi, geçmişte olduğu gibi bazı kişiler ödüllendirildi. Haksızlıklara tepki vermediğimiz bir toplum olduğumuz sürece de bu böyle devam eder gider. Bir tarafından vatandaşı yoksulluk içinde bir yaşama mahkum ediyoruz. Diğer tarafta vatandaş gemisini yürütme derdinde. Gayri resmi işlerden para kazanma derdine düşmüştür. Hep bir suçlu arıyoruz. Lakin bu suç işlemeye neden olacak sebepleri araştırmıyor veya araştırmak istenmiyor. Aslında gerçek  suçlu bu sistemin ta kendisi. Ekonomik gücü elinde bulunduranlar, yönetimi de bir şekilde eline geçirip bunlara önce göz yumulup, sonra da deşifre olunca da müdahale ediliyor. Bu şekilde sistem bir döngü içinde dönüp duruluyor. Böylece hiçbir zaman, bu gibi sorunlar çözülmüyor. Köklü çözümlerin en başında, düzenli bir ekonomik gelir ile adaletli dağıtım ve daha sonra da  eğitim sistemi geliyor. 
Normal koşullarda ve şartlarda, yeterli bir gelire sahip olmayınca insanlar farklı ve kısa yollarda para kazanma yollarını buluyor. Bu şekilde bağımlılık yaparak, resmi veya gayriresmi bu şekilde daha kötü işler yapmaya devam ediliyor.  
Bu düzen ve bu sistem var oldukça böyle devam eder. 
Pir Sultan Abdal'ın sözü ile bitirelim. 
"Bozuk düzende sağlam çark olmaz"

Mustafa Kızılöz