ANKETTE BİRİNCİSİNİZ HİZMETTE NEREDESİNİZ?

ANKETTE BİRİNCİSİNİZ HİZMETTE NEREDESİNİZ?

Künyesi net açıklanmamış, hangi kriterlere ve hangi bilimsel verilere dayanarak yayımladığı belli olmayan anketlerde açık ara birinci çıkan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, anketlerde birinciliği elden bırakmazken, yaklaşık 4 senelik görev süreci boyunca Çiğli halkından olumlu not alamadı.
Göreve geldiği günden itibaren gerek kadrosu, gerek siyaset ekibi ile hem yerelde, hem genelde tartışma konusu olan Utku Gümrükçü, hizmet süresi boyunca Çiğli'nin yaşamsal sorunlarını öteleyip; pati dostları festivali, park açılışları vb etkinliklerle zaman kazanarak gündeme gelmeyi başardı. Çiğli'nin asıl sorunu olan altyapı sorunları, yollar ve diğer önemli hizmetler adına değer yaratan, halka dokunan hiçbir çalışma yapılmadı.
Hal böyleken aklımza hemen şu soru geliyor: "Peki Belediyelerin öncelikli görev ve sorumluluk alanları nelerdir"? Bunların başında imar, ulaşım, kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerinin yanında; çevre, kentsel altyapı, temizlik ve benzeri önemli hizmetler sayılabilir.
 Peki o belediye Sosyal Demokrat bir belediye ise, toplumcu belediyecilik adına, yukarıda bu saydıklarıma başka neleri eklememiz gerekiyor? 
Üretici belediyecilik, katılımcı belediyecilik ve dayanışmacı belediyecilik...
 Bu hizmetlerden birkaç önemli örnek vermek gerekirse, Osman Özgüven Başkanlığındaki Dikili Belediyesi'nin "Su temel yaşam hakkıdır" sloganıyla uygulamaya koyduğu proje ile, halkın 13 tona kadar kullandığı suyun bedava olmasını sağlaması, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in göreve geldiği günden itibaren tarımsal kalkınmaya önem vererek, yerelde üreticiyi desteklemesi, kooperatifçiliğe büyük önem vermesi ve bu konuda çok önemli projelere imza atması başta olmak üzere daha birçok örnek gösterilebilir.
Rasyonel olmayan, halka dokunmayan, içi boş, insan ve çevre odaklı olmayan projeler ve yerelde halkla iletişimi sağlayamamış, yerel halka yabancı, sahada varlık gösteremeyen, Belediye Başkan ve Yöneticileri temsil ettiği siyasi partiyi aşağıya taşımakla kalmayıp, halkın tepkisinin odağına yerleştirir. Durum böyleyken, bu kadar hizmet aksaklığı varken, Utku Gümrükçü kimin oylarıyla birinci seçilmiştir, yoksa bu anketler masa başında mı yapılmaktadır?
Sosyal bir gerçeklik olan mahalle muhtarlıkları yerel yönetimin yapı taşları, mevcut yerel yönetimle mahalledeki koordinasyonu sağlayan en önemli unsurlardır. Belediyelerin çalışma performansı, üretkenliği ve başarısı halktan önce muhtarlar tarafından ölçülür.
 İzmir'in metropol ilçelerinden biri olan, gerek nüfusu, gerek stratejik konumu ile İzmir ekonomisine de çok büyük katkıları olabilecek, bünyesinde oldukça büyük bir Organize Sanayi barındıran Çiğli ilçesi, Sosyal Demokrat bir Belediye olmasına rağmen maalesef  yukarıda saydığımız bütün bu niteliklerden bir hayli uzak. Hem halkla, hem de mahalle muhtarlarıyla iletişimi bir hayli kopuk. Geçtiğimiz günlerde Uğur Mumcu Mahallesi Muhtarı Hıdır Işık'ı darp ettiği iddiasyla Cumhuriyet Halk Partisi tarafından disipline sevk edilen Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer vakası gündemdeki sıcaklığını korurken; Çiğli'deki diğer mahalle muhtarlarlarının bazılarının paylaşımları da bir hayli dikkat çekici. Birebir sohbetlerde birçok muhtarla konuştuğumuzda, Çiğli Belediyesi'nden hizmet alamadıklarını ve bu durumdan oldukça mağdur olduklarını belirten Çiğlili muhtarlar, artık tepkilerini açık açık olmasa da, sosyal medya üzerinden üstü kapalı mesajlarla iletmeye başladılar.
Çiğli'de mahallelerini güzelleştirmek, komşularının sorunlarına çözüm bulmak adına gece gündüz çalışan muhtarlar; taş üstüne taş koymayan Çiğli Belediyesi'nden umudu kesmiş olacak ki, çareyi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde buldular. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in desteğiyle birçok problemini çözen Çiğlili muhtarlar sosyal medya sayfalarında Büyükşehir Belediyesi'nden aldıkları desteği açık açık paylaşıp, Tunç Soyer'e teşekkürlerini dile getiriyorlar.
Bütün bu sebeplerle her ilçede olduğu gibi Çiğli'de de devam eden delege seçimleri sürecinde bu çığlıkları duyan muhalefet bileşenleri, seçimi kazanmak ve süreç içerisinde Çiğli'yi hak ettiği değere kavuşturacak, halkla iç içe, gerçek bir Sosyal Demokrat Belediye anlayışını getirecek değişimi yaratmak için var gücüyle çalışıyor. 
 Umarız önümüzdeki süreçte Çiğli hak ettiği liyakatli bir yönetime kavuşur ve kapasitesini hem yerelde hem genelde yüzde yüz kullanabilecek potansiyele erişir ve Çiğli halkı rahat bir nefes alır.

Senem Ünal