ORTAK AKIL İLE YAPILAN HİZMET HERKESİ MUTLU EDER

Yerel seçimler yaklaşırken Çiğli’nin en büyük mahallesi olan Ataşehir’in mahalle muhtarı Nesrin Yalıncaklı Erdoğan geçmiş beş yılı ve gelecek ile ilgili gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Senem Ünal’ın sorularına cevap verdi:

ORTAK AKIL İLE YAPILAN HİZMET HERKESİ MUTLU EDER

 

ORTAK AKIL İLE YAPILAN HİZMET HERKESİ MUTLU EDER

Yerel seçimler yaklaşırken Çiğli’nin en büyük mahallesi olan Ataşehir’in  mahalle  muhtarı  Nesrin Yalıncaklı Erdoğan   geçmiş beş yılı ve gelecek  ile  ilgili gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Senem Ünal’ın sorularına cevap verdi:

ATAŞEHİR NASIL BİR MAHALLE?

Ataşehir, otuz bin nüfusa yakın, eski ve yeni yerleşimlerden oluşan, coğrafi olarak da büyük bir mahalle. Gerçekten çok güzel, insan çeşitliliği bakımından çok geniş bir yelpazeye sahip, her türlü eğitim seviyesinden insanın yaşadığı bir yer…  Mahallemi çok seviyorum, hizmet etmekten keyif alıyorum, mahallem adına bir şeyler başarmak beni çok mutlu ediyor Burada yaşadığım için, burada yaşamımı sürdürmeye devam edeceğim için, ne kadar çok iz bırakırsam o kadar güzel olur diye düşünerek hareket ediyorum.

SİYASETTE GENELDE VE YERELDE KADINLARIN ÇOK AZ TEMSİL EDİLDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM, BU KONUDA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Kesinlikle size katılıyorum kadın muhtarlara baktığım zaman hemen hepsi çok başarılı, hepsi  mahallelerini evleri gibi görüyorlar, bu yüzden bu kadar başarılı oluyorlar. Umarım sayıları artar.

SİZ BU BEŞ YIL İÇİNDE NELER YAPTINIZ?

Aslında bakarsanız çok işler yaptım, görünen veya görünmeyen. En önemlilerinden bir tanesini söyleyeyim, ilk muhtar olduğumda mahallenin çok rahatsız olduğu açık alanların otlarıydı. Çok büyük sıkıntılar yaşıyorduk. Daha sonra belediye ile iş birliği halinde otların temizlenmesini sağladık. Sağ olsunlar dikkate aldılar, çünkü çok önemliydi, çok büyük sıkıntılar yaşanıyordu kendi mahallem adına. Bunlar tabi basit ama yapılması gereken şeylerdi. Daha sonra bir sokağımız var 8010 sokaktan devam eden, otobüs güzergahı olarak kullanılan, eskiden beton yapılmış ve çok kötü durumdaydı, otobüs geçerken dönerken baya büyük bir sıkıntı yaratıyordu. Çiğli Belediye’sinden talep ettim,  taş parke yapılmasını sağladılar. Aşağı yukarı elli yıllık sokaklarımız vardı. Taleplerim doğrultusunda, sokaklar da yeniden taş parke      yapıldı. Onun dışında dere kenarı… Dere kenarı bizim hepimizin gittiği, yürüyüş yaptığı bir yerdi. Buranın yeniden düzenlenmesini  Büyükşehir’den talebim doğrultusunda yapıldı. Yani yaptıklarım aslında detaylarda çok iş var ama aklıma gelenler şuan için bunlar.

BİRE BİR VATANDAŞLARDAN SİZE NASIL TALEPLER GELİYOR? GELEN EN ÖNEMLİ TALEP NEDİR?

Temizlik… En önemli sorunumuz . Herkesin beklentisi  bu. Zaman zaman yaşıyoruz ama bir şekilde halloluyor. Daha fazla temizlik isteniyor çevre olarak. Molozların alınması, sokakların temizliği, süpürgeci, bu tür talepler var. Haklı talepler bunlar da. Kaldırımların daha yürünebilir olması örneğin… Yaptığımız hizmetler tabi ki sırf bireysel mücadele ile yapılacak şeyler değil.  Daha kolektif, koordineli ve el ele vererek yapılması  gereken  şeyler.  Burada  belediye hizmetleri  çok önemli.

İLÇE BELEDİYESİ’NDEN YETERLİ HİZMETİ ALDIĞINIZI DÜŞÜNÜYOR  MUSUNUZ?

Yani şöyle söyleyeyim, zaman zaman alamıyoruz, bir tek ben değil, diğer arkadaşlarım da… Yani 26 mahallenin tümünde geçerli bu. Örneğin benim mahallem bu kadar büyük bir nüfusa sahip  olmasına rağmen dört tane sabit süpürgeci arkadaşımız var. Tabi ki bu yeterli değil, daha fazla olmalı. Onun dışında  başka sorunlarımız da var, Çiğli’nin tamamında olduğu gibi. Bir şekilde halletmeye çalışıyoruz, mücadele veriyoruz, zorluyoruz elimizden geldiğince. Bizim görevimiz bu, vatandaşın da beklentisi. Bizler bir şeyler başardıkça daha fazlasını yapabileceğinizi düşünüyorlar, bu çok güzel bir şey ama bazen daha fazlasını yapamıyorsunuz. Çünkü sizin yapabilecekleriniz, yaptırdığınız yerle çok doğrudan ilintili. Örneğin biz belediyeden talep ediyoruz, temizlik  ya da çöple ilgili. Bunu direkt  belediyenin yapmasıyla doğru orantılı. Yani benim çıkıp da orayı temizlemem mümkün değil, ya da çöpleri yıkamam, temizlemem, ilaçlamam mümkün olmayan şeyler.

MESELA BELEDİYENİN KAPISINI ÇALIYORSUNUZ, DİLEKÇE VERİYORSUNUZ AMA BAZEN YETERLİ HİZMETİ ALAMIYORSUNUZ. O ZAMAN SİZE GERİ DÖNÜŞLER NASIL OLUYOR?

Yani vatandaşa bunu anlatıyoruz. Talep ettiğimiz hizmet karşılığında bize ne söyleniyorsa bende açık açık onu aktarıyorum dediğim gibi. Onun dışında başka bir şey söyleme şansım yok zaten.

   BAKILDIĞINDA NEREDEYSE  BÜTÜN  MUHTARLAR  SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN GENELDE İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR EDİYORLAR BUNUN AYRI BİR ANLAMI VAR MI?

Gerçekten ben şahsım adına Büyükşehir Belediyesinden çok memnunum, gerçekten çok iyi hizmet alıyorum. Bir şey talep ettiğim zaman oradaki bürokratlar hepsi mutlaka cevap veriyor. Cevapsız bir şeyimiz kalmıyor. En azından neden yapılıp yapılamayacağı, ne zaman yapılacağı ile ilgili mutlaka bir geri bildirim oluyor.

BÜROKRATLAR İLE RAHAT İLETİŞİM KURABİLİYOR MUSUNUZ?

Tabi ki. Mesela Şu anda İZSU daire başkanını ya da Kanal daire Başkanını arasam mutlaka cevap verir, Genel Sekreteri arasam mutlaka cevap verir. Şu an cevap veremese, eğer bir toplantısı varsa, mutlaka uygun bir zamanda arar, geri döner. Güzel  tarafı bu. Büyükşehir’den gerçekten bu anlamda çok memnunum. Örneğin 8010 sokak. Çok ciddi sıkıntılıydı, tramvay çalışması başlamadan önce oradaki yolun iyi olmadığını söyledim, yapılması gerektiğini söyledim, o zaman yapılamadı. Sonrasında çok çaba harcadım yapılsın diye, hatta önce sadece yama yapılacaktı ama yamanın uygun olmadığını söyledim. Sağ olsunlar onlar da dikkate aldılar; “ tamam muhtarım sökelim ama nasıl” dediler. Moloz nereye konacak? Molozu koymak için gittik, yer bulduk, ondan sonra otobüsler nerede duracak onu bulduk. Otobüsler için oranın uygun olacağını söyledim, oraya kondu. On gün içinde yapıldı. büyük bir sitemiz var. Önünde sel ve su baskını oluyordu, vatandaş sıkıntı yaşıyordu, bunu Kanal Daire Başkanı Onur Yıldız bey ile istişare sonucu, talebimiz doğrultusunda yapıldı. Yani bu şekilde birlikte fikir alışverişi ile, birlikte yol katedebiliyoruz. Ortak akıl ile yapılan hizmet herkesi mutlu eder

SANIYORUM ULAŞILABİLİRLİK YEREL YÖNETİCİLER AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ

Evet, gerçekten çok  önemli  dikkate alınmak… Şu anda mesela benim mahallemde sorunlu bir yer var. Bununla ilgili Ukome toplantısına katıldım. Açık pazaryerine giden yolda çok sıkıntılar oluyor,  kavgalar oluyor, her gün bir trafik kazası oluyor. Ukome toplantısında daha önce hep ret gelmişti oranın tek yönlü olmasıyla ilgili. Bu sefer yine dedim ki, ya tek yönlü olsun ya da buraya mutlaka bir çözüm üretilsin, çünkü burada bir sorun var. Onlar da keşif çıkardılar. Mesela dün geleceklerdi, ben çok müsait olmadığım için erteledik, ama tekrar gelecekler. Yani dikkate alınıyorsunuz, bu da çok kıymetli…

AYNI ÖZENİ ÇİĞLİ BELEDİYESİNDEN GÖRÜYOR MUSUNUZ?

Biz onları koruyoruz gerçekten,  ama bilmiyorum…

Muhtarları yanına alan bir yerel yönetici çok başarılı olur, başarısız olması imkansız. Vatandaşın temas ettiği, en kolay gittiği, derdini sıkıntısını anlatabildiği, isyan ettiği hatta bağırdığı insandır muhtar. Tabi ki bize bağırmıyorlar, bunun farkındayız,  ama ben buna çok üzülüyorum. Bunun böyle olmasını istemiyorum.

TRAMVAY NE ZAMAN GELİYOR?

Gerçekten çok zor bir soru. En son iki ay dendi.

NEDEN BU KADAR UZADI BU SÜREÇ?

Biliyorsunuz dışarıdan ucuz bir kredi alındı, o paranın Sayın Cumhurbaşkanının onaylaması gerekliydi, onaylanması gecikti. Tunç  Başkanın bizzat kendi açıklaması bu. Şu anda onaylandı ve çalışmaların en geç iki ay içerisinde biteceği söylendi.  Şu anda tramvay hattı boyunca yeşillendirme çalışmaları başladı, görmüşsünüzdür.  Aslında çok da büyük bir iş yok.  Ama üzüntüm şu ki, hat daha açılmadan eskidi, yıprandı,  buradaki trafiği de çok aksatıyor, aynı zamanda esnaf da çok mağdur… Aslında burası trafiğe  kapalı. Ukome kararı gereğince kapalı. Ama vatandaş oradan kaldırıyor taşları, kullanıyor. Müdahale  edilse bile tekrar açılıyor.

EKSİK BIRAKTIĞINIZI DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ, YARIM KALAN PROJELERİNİZ VAR MI?

Daha Mart’a kadar zamanımız olduğunu düşünürsek bunu söylemek için çok erken, ama var. İstediğim projeler tabi ki var. Dere kenarının tamamının yapılması. Bununla ilgili taleplerim var. Hem Büyükşehir Belediyesi, hem de valilik kanalı üzerinden. Orası tamamlanırsa bence çok güzel olacak.

Kültür merkezi… Bununla ilgili de projelerim var. Ama burada Çiğli Belediyesi ile yaptığımız görüşmelerde yer bulunamadı. Ama eğer bana yer gösterilmiş olsaydı Büyükşehir’den veya valilik üzerinden, bunun için zorlayacaktım.

Sağlık Ocağı için çalışmalarım var. Ama onun için de yer gerekiyor. Birkaç yer buldum, olumlu olmadı. Mahallemiz  büyük bir mahalle olduğu için talep yüksek tabi .

SON SORUMUZ OLSUN TEKRAR ADAY MISINIZ?

Bu mahallede yaşıyorum ve mahalleme hizmet etmeyi seviyorum. Kesinlikle adayım, evet.