Malatya’da ilk kayısı hasadı o ilçede!

‘Dünya Kayısı Başkenti’ unvanının sahibi olan Malatya’da ilk kayısı hasadının bu ayın sonunda yapılması bekleniyor.

Malatya’da ilk kayısı hasadı o ilçede!

Türkiye’nin ve Avrupa Birliği (AB) tescilli sayılı ürünlerinden biri olan kent ekonomisine ciddi katkı sunan ve Malatyalı çiftçilerin en önemli geçim kaynağı olan Malatya kayısı, kent ekonomisi için oldukça büyük önem arz ediyor.

Kayısı üretiminde sadece Türkiye ve Avrupa’da değil dünyada söz sahibi olan ve binlerce ailenin geçim kaynağını oluşturan kayısıda yeni sezonun başlamasına çok kısa bir süre kaldı.

Malatya’da ovalık alanlarda çağlalar olmaya başlarken bazı bölgelerde ise daha yeni tomurcuklanma başladı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde büyük yıkım yaşayan Malatya’da hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte erken çiçeklenen kayısının çağla vermeye başlamasıyla çiftçiler büyük bir mutluluk yaşadı.

Lezzeti ve aromasıyla ünü ülke sınırını aşan ve dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’da birçok yerde çağla oluşmaya başlarken Pütürge’de bu ayın sonunda ilk kayısı hasadının yapılması bekleniyor.

Malatya’da ilk kayısı hasadı o ilçede!

Pütürge ilçesi Bölükkaya Mahallesi Eskikent Mezrasında yaşayan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan Abdullah Karakuş, bahçesinde yetiştirdiği kayısı ağaçlarındaki olgunlaşmaya başlayan kayısıları paylaştı. Karakuş,“ Nisan ayı bitmeden kayısı hasadına başlayacağız”

dedi.

Tarıma bilimsel yaklaşan ve ürettiği ürünlerle ilgili akademik destek alan Karakuş, spesifik (özel) ürünler yetiştirmek için çalışıyor. 30 yılın üstünde çiftçilikle uğraşan Abdullah Karakuş, bundan sonrada bu doğrultuda çalışacağını ifade etti.