Malatya’da depremler devam edecek mi?

Kandilli Rasathanesi Deprem Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “6 Şubat depremlerinin ardından hemen ilk haftada 4 bin civarında deprem vardı. Yavaş yavaş bu depremler azalmaya başladı. Geldiğimiz aşamada Kandilli’nin kayıtlarında haftalık yaklaşık 250 civarında deprem oluyor. Günlük deprem sayıları da 50 civarındaydı, 40’lı rakamlara indi” dedi.

Malatya’da depremler devam edecek mi?

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bir yıldır artçılar devam ediyor. 5 büyüklüğünün üzerinde depremlerin yanı sıra birçok artçı deprem yaşayan Malatya’da depremler devam edecek mi?

Kandilli Rasathanesi Deprem Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Habertürk yayınında yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış yerlerin olduğunu ifade etti.

MTA’nın son haritasına göre Türkiye’de 5.5’in üzerinde deprem olabilecek 500 fayın olduğuna dikkat çeken Özener,“Ülkemiz, bir deprem ülkesi. Bu depremleri maalesef yaşayacağız. Yapacağımız tek şey; deprem güvenli binalarda yaşamak. Yaşadığımız acılardan da ders çıkaracağız”

dedi.

Depremden sonra artçıların bir yıl devam edeceğini söylediklerini dile getiren Özener, şunları kaydetti:“6 Şubat depremlerinin ardından hemen ilk haftada 4 bin civarında deprem vardı. Yavaş yavaş bu depremler azalmaya başladı. Geldiğimiz aşamada Kandilli’nin kayıtlarında haftalık yaklaşık 250 civarında deprem oluyor. Günlük deprem sayıları da 50 civarındaydı, 40’lı rakamlara indi. Depremden sonra artçıların bir yıl devam edeceğini söylemiştik. Geldiğimiz durum bunu doğruluyor. 5’lik depremlerde yakın bir geçmişte oldu. Malatya’da 5.2 büyüklüğünde bir deprem yaşadık.”

Özener, Yedisu Fayı’na dikkat çekerek,“Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış yerler var. 7 ve üzerinde deprem üretebilecek faylar var. Deprem tekrarlama aralıkları önemli. 6 Şubat depremlerinden sonraki deprem sayıları doğal süreç”

dedi.