6 Şubat araştırması: CHP ve HDP’lilerin hayattan memnuniyet seviyesi daha düşük

Rawest'in deprem sonrası araştırmasına göre yoksullar, yaşadığı ev çok hasar almış olanlar, kadınlar, yaşlılar, Araplar, Aleviler, CHP ve HDP seçmenlerinde hayattan memnuniyet seviyesi daha düşük.

6 Şubat araştırması: CHP ve HDP’lilerin hayattan memnuniyet seviyesi daha düşük

‘CHP VE HDP’LİLERİN HAYATTAN MEMNUNİYET SEVİYESİ DAHA DÜŞÜK’

Araştırmaya göre görüşmecilerin yarısından fazlası için en önemli sorun işsizlik, pahalılık ve zamlar. “Hayattan memnuniyet seviyesinin düşük” olduğu belirtilen araştırmada, hayattan memnuniyet seviyesinin farklı gruplara göre değiştiği ve bu durumun ‘enteresan’ olduğu belirtildi. Araştırmaya göre yoksullar, yaşadığı ev çok hasar almış olanlar, kadınlar, yaşlılar, Araplar, Aleviler, CHP ve HDP seçmenlerinde hayattan memnuniyet seviyesi daha düşük.

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA ÖFKELİ, DAHA AZ KEYİFSİZ’

Depremin ardından endişe, öfke ve karamsarlık gibi olumsuz duyguların hâkim olduğu belirtilen araştırmaya göre kadınlar, erkeklerden daha öfkeli ve daha keyifsiz: “Yaşlılar gençlerden daha çaresiz hissederken, gençler yaşlılardan daha endişeli. Çok eğitimliler az eğitimlilerden daha karamsar. Deprem bölgesinde eğitim faaliyeti aksamış. Eğitimdeki aksama seviyesi cinsiyete göre değilse ancak hanenin gelir seviyesi, yaşanılan evin hasar durumu, kültürel kimlik ve depremden sonra yerleşilen yere göre değişiyor.”

‘KURUMLARA DUYULAN GÜVEN AZALDI’

Araştırmaya göre vatandaşların deprem ve afet yönetimiyle doğrudan ilgili olmayan grup ya da çevrelere duyduğu güvende çok değişiklik yaşanmadı. Ancak cumhurbaşkanı, hükümet, valilik, polis ve belediye gibi depremle ve afet yönetimiyle doğrudan ilgili kurumlara duyulan güven duygusunda belirgin bir biçimde azalma var. 

‘ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 22,2’Sİ EĞİTİME DEVAM EDEMEDİ’

Depremden sonra eğitimin aksadığı belirtilen araştırmada, öğrencilerin yüzde 22,2’sinin eğitime hiç devam edemediği ifade edildi. Ayrıca öğrencilerin, depremden sonra eğitimin aksadığı kanaatinde olduğu da raporda yer aldı. Buna göre öğrencilerin yüzde 84,7’si, eğitimden alınan verimin azaldığı görüşünde.

‘ÖNLEM ALINSAYDI DEPREM BU KADAR YIKICI OLMAZDI’

Katılımcıların yüzde 67,2’lik kısmının, ilgili kurumların gerekli önlemleri almamasının depremde yaşanan yıkımı büyüttüğü kanaatinde olduğu belirtilen araştırmada, AK Partili seçmenler arasında “yeterli önlem alınsaydı yıkım az olurdu” diyenlerin ortalamanın altında olduğu belirtildi.

Depremin ardından bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarına olan güvenin arttığı belirtilen rapora göre güvenin en çok azaldığı kurumların başında ise belediyeler geliyor. Rapora göre vatandaşların yarısına yakınının belediyelere duyduğu güvende azalma var. Raporda ayrıca muhalefet partilerine olan güvenin de azaldığı belirtiliyor.